start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Zesde Herks Oldtimer Treffen

Zondag 10 juli 2011

De Kastelenroute

Wij organiseren dit jaar voor de zesde keer het Herks oldtimer treffen met vertrek en aankomst op de Grote Markt van Herk-de-Stad.

Het Herks oldtimer treffen heeft ondertussen zijn vaste plaats gevonden op de kalender. De tweede zondag van juli is iedereen welkom in Herk-de-Stad om deel te nemen aan dit evenement.

Dit jaar staat de zesde editie in het teken van de Kastelenroute in Haspengouw. Zuid-Limburg is gekend voor zijn prachtige fruitboomgaarden maar ook zijn vele mooie oude kastelen. We hebben daarom dit jaar een route uitgestippeld langs de mooiste kastelen van Haspengouw.

Namen van kastelen als dat van Rullingen, Gors, Heks en Heers doen bij iedereen wel een belletje rinkelen. Deze kastelen liggen dit jaar allemaal op onze route. En dat zijn ze nog niet allemaal. Wie heeft er nog niet van het kasteel van Kolmont gehoord of het kasteel  van Bommershoven, Hamal of Veulen? Wel u kunt met deze route al deze kastelen bewonderen tijdens onze route.

Gul Haspengouw & het Toscaanse landschap

Haspengouw is niet allen de graan- maar ook de “fruitschuur” van Vlaanderen. Het landschap is prachtig en de mensen zijn er heel gastvrij.  Is het deze reden waarom zoveel kasteelheren hier hun optrekje hebben gevonden?

Het lijkt hier wel Toscane met het glooiende landschap en steden als Borgloon, Sint- Truiden en Heers die een beetje doen denken aan de Italiaanse steden Siena en Bibbiena. De vespa’s die je onderweg overal tegenkomt, geven net dat Italiaans tintje.

Tussenstop Kasteel van Rullingen

Elk kasteel heeft zo zijn eigen geschiedenis. Een aantal kastelen zijn nog bewoond door nazaten van de adellijke families die deze hebben gebouwd in de 16e – 17e eeuw. Dit is het geval voor het kasteel van Hamal. Maar zegt jullie de  naam van Xavier de Donnea iets? De familie van de gewezen Brusselse burgemeester Xavier de Donnea heeft gewoond op het kasteel in Veulen. Andere kastelen zijn dan weer in handen gekomen van welstellende Nederlanders of Fransen.

Het kasteel van Rullingen is in handen van het provinciebestuur Limburg. Dit prachtige kasteel met wijngaard (jaarlijks goed voor 300 flessen) in een luxueus kader telt 24 kamers en  een toprestaurant.

Tijdens onze route kunnen alle deelnemers aan het kasteel van Rullingen terecht voor een tussenstop en een gratis drankje aan ’t Jachthuis op het kasteeldomein. We hopen dat jullie er allemaal genieten van dit prachtige kasteel met uitzicht op de slotgracht.

Kastelenroute

We hebben voor deze zesde editie een route van ca. 110 km uitgestippeld langs zeer mooie bezienswaardigheden in Haspengouw. Zo passeren jullie onderweg langs authentieke dorpjes waar nog geen appartementsbouw is te vinden in de dorpskernen en die zo doen terugdenken aan het leven van begin 20ste eeuw. Het dorpje Gors-Opleeuw is hier een prachtig voorbeeld van. We passeren ook langs de oudste stad van het land, Tongeren. De stadomwalling die dateert van de Romeinen is indrukwekkend en onderweg komen we ook een oude Romeinse tumulus of grafheuvel tegen.

We passeren ook langs talrijke kapelletjes. Het meeste bekende kapelletje is dat van Helshoven. Hier kan je op een zonnige zondag de auto parkeren tussen de fruitbomen en een bezoekje brengen aan deze kapel en vervolgens een wandeling maken of een fietstocht maken. Aan Château de la Motte, één van de negen kastelen die we passeren, kan je zelfs een vespa huren.

Ons keerpunt van de route bevindt zich dit jaar in de buurt van Herstappe. Herstappe is de kleinste (faciliteiten)gemeente van België met een eigen burgemeester voor 100 inwoners. In 2006 waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen 70 kiesgerechtigden.

Prijs voor mooist verklede deelnemers

We willen dit jaar niet alleen een beker overhandigen voor de mooiste oldtimer maar ook voor de meest originele verklede deelnemer(s). Onze jury zal tijdens de concours d’ élégance nauwlettend toekijken wie zich in de meest originele outfit heeft verkleed. Aangezien we dit jaar de kastelenroute rijden, rekenen we erop dat vele deelnemers hier inspiratie in vinden.

Tussenstop Hasselt

Net zoals vorig jaar maken we opnieuw een tussenstop in Hasselt. Het Kolonel Dusartplein zal zoals vorig jaar de standplaats zijn van de vele oldtimers waar de honderden toeschouwers kunnen naar komen kijken.

Elke deelnemer zal ondertussen een bezoek kunnen brengen aan het Stadsmus, vlakbij het Kolonel Dusartplein. Iedereen zal er kunnen kennismaken met de geschiedenis en toekomst van de stad Hasselt. Tijdens deze tussenstop zal elke deelnemer ook kunnen genieten van een gratis consumptie op het terras of in de cafetaria van het museum.

Hierna volgt de terugweg naar Herk-de-Stad voor de prijsuitreiking en een aangename verfrissing.

Inschrijvingen zesde editie Herks Oldtimer Treffen

Elke deelnemer moet zich voor 1 juli inschrijven door het bedrag van € 7 per bestuurder en € 3 per passagier op voorhand over te schrijven (zie op deze website rubriek inschrijvingen) en te vermelden hoeveel personen er deelnemen per oldtimer. Voor dit bedrag krijgt u het roadbook, een rallyplaat, toegang tot het stadsmus, een consumptie aan het Kasteel van Rullingen,  één Red Bull en één Coca-Cola Zero per persoon en gratis ijsje bij de aankomst in Herk-de-Stad. Op de dag zelf begeeft u zich naar de inschrijfstand aan het Cultureel Centrum De Markthallen om het roadbook, de rallyplaat en de bonnetjes voor de gratis consumptie in ontvangst te nemen op vertoon van uw betalingsbewijs. In het roadbook bevindt zich de Kastelenroute beschreven met de vermelding van de belangrijkste bezienswaardigheden. De start vindt plaats om 12u30 op de Grote Markt van Herk-de-Stad.

PROGRAMMA: VERTREK HERK-DE-STAD

Tussen 11u00 en 14u30 en omstreeks 18u30 kan iedereen de oldtimers komen bekijken op de Herkse Grote Markt. Deelnemers die dit wensen, kunnen zich ook vooraf inschrijven voor een barbecue op de Grote Markt met drie stukken vlees, sauzen en groentebuffet. Deze kost € 12 per persoon en is vooraf te betalen (zie inschrijvingen). Deze barbecue begint om 11u00.

Om 12u30 volgt dan de concours d élégance en het vertrek richting Borgloon. Omstreeks 13u30 worden de eerste oldtimers  verwacht aan het kasteel van Rullingen en omstreeks 16u30 op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. De aankomst op de Grote Markt van Herk-de-Stad is voorzien rond 18u30.

Elke deelnemer kan er dan terecht voor een heerlijke verfrissing en een lekker ijsje.

Vlaamse Vehikel Klub

Dit jaar werken we opnieuw samen met de Vlaamse Vehikel Klub om alles in goede banen te leiden. We zijn zeer verheugd dat één van Vlaanderens grootste oldtimer clubs opnieuw naar Herk-de-Stad komt met haar leden. Rita, Dora, Alfons en Peeter hartelijk bedankt!

U kan ook eens een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Vehikel Klub www.vvkvzw.be

Een speciaal woord van dank

Voor Geert Surkijn en zijn medewerkers bij Cats and Dogs. Dankzij Cats and Dogs zit u nu op deze website en kan u zich online inschrijven voor de KASTELEN-route. Neem gerust eens een kijkje op de vernieuwde website  www.catsanddogs.com of breng eens een bezoek aan www.electromarket.be

Verder wens ik alle medewerkers  te bedanken. Helaas is vorig jaar in september Yvan Cools, medewerker aan dit oldtimer treffen, ons ontvallen. Yvan, we zullen nooit vergeten wat je voor ons hebt betekend. Bedankt! Tot slot wil ik ook de vele kijklustigen, deelnemers, sponsors en de stadsbesturen van Herk-de-Stad en Hasselt en Toerisme Limburg bedanken.

REACTIES

Indien u reacties en suggesties heeft voor de organisatie van de volgende editie zijn deze altijd welkom. U kan gebruik maken van ons registratie formulier  op deze website.

Veel oldtimer plezier!
Stephan Stevens
Mede organisator Oldtimer Treffen

 

Hosted by Cats & Dogs bvba