start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Gratis degustatie Coca-Cola Zero voor het publiek tussen 18u00 en 20u00
Grote Markt
Herk-de-Stad


Zevende Herks Oldtimer Treffen

Zondag 8 juli 2012

De Kastelenroute (deel 2)

Op zondag 8 juli 2012 vindt de zevende editie van Het Herks Oldtimer Treffen plaats. Wat begon met het idee voor een eenmalige editie in 2006 is uitgegroeid tot een van de grotere jaarlijkse oldtimer treffens  in Limburg.  Elk jaar is het treffen door het enthousiasme van de organisatoren en de vele terugkerende deelnemers gegroeid tot wat het vandaag is. Zo zijn er ook dit jaar opnieuw prijzen te winnen voor de best verklede deelnemer(s), oudste oldtimer en mooiste oldtimer.

We hebben na het succes van vorig jaar met de Kastelenrit besloten om er dit jaar een vervolg van te maken. Samen met de MG Club Limburg hebben we opnieuw een prachtige route uitgestippeld die elke deelnemer zich nog lang zal herinneren. Het vertrek vindt plaats op de Markt in Herk-de-Stad. De deelnemers worden verwacht omstreeks 10u30. De inschrijfstand aan de tent van Het Belang van Limburg zal geopend zijn om 11u00. Elke deelnemer kan hier zijn roadbook, rallyplaat en bonnetjes voor onderweg tijdens de tussenstop aan het Kasteel van Rullingen en het Kolonel Dusartplein afhalen.

Deze rondrit zal de deelnemers brengen langs de mooiste kastelen in Haspengouw (Kasteel van Rullingen, De Klee, Duaras, Wijer, Peten,  en Rijkel) en prachtige landschappen met uitzicht op de vele fruitboomgaarden.  Andere bezienswaardigheden langs onze route dit jaar zijn: de Basiliek van Kortenbos, de brouwerij Alken-Maes en het Provinciaal Domein het Vinne in Zoutleew. Ook de Grote Markt van Sint-Truiden (de tweede grootste markt van België) met zijn prachtig stadhuis ligt in de buurt van onze route.

Tussenstop Kasteel van Rullingen

Het kasteel van Rullingen is in handen van het provinciebestuur Limburg. Dit prachtige kasteel met wijngaard (jaarlijks goed voor 300 flessen) in een luxueus kader telt 24 kamers en  een toprestaurant.

Tijdens onze route kunnen alle deelnemers aan het kasteel van Rullingen terecht voor een tussenstop en een gratis drankje aan ’t Jachthuis op het kasteeldomein. We hopen dat jullie er allemaal genieten van dit prachtige kasteel met uitzicht op de slotgracht.
Het kasteel zelf is bekend van heel wat tv opnames. Zo was het recent nog het decor voor de finale van The Bachelor.

Andere kastelen die de moeite waard zijn om eens van nabij te bekijken zijn het Kasteel van Duras en Rijkel. Het kasteel van Duras, mooi gelegen achter een platanendreef,  ligt op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Het  is opgetrokken in een sobere Lodewijk XIV-stijl  en werd sterk beïnvloed door de Italiaanse architect Palladio. Achter het kasteel ligt een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl. In 1902 werd het kasteel door een brand helemaal vernield maar werd onmiddellijk terug opgebouwd.  Tijdens WO II werd het kasteel door de Duitsers met een V1 raket geraakt. Tussen 1960 en 1962 werd het kasteel volledig gerestaureerd met behulp van de Belgische staat en de Graaf  van Liederkercke.

Het kasteel ligt in een domein van wel 100 ha. bestaande uit bossen, weilanden, akkers en hoogstamboomgaarden. Er hoort ook een watermolen en landbouwbedrijf bij. In het park van het kasteel staat één van de grootste mamoetbomen van Limburg.

Dag van de Kers - Kasteel van Rijkel

De werkgroep “Fructuaria” organiseert elk jaar met groot succes een “Dag van de Kers” aan het Kasteel van Rijkel.  Je kan er die dag gratis een kijkje gaan nemen en kennis maken met de meer dan 100 oude en hedendaagse kersenvariëteiten van de fructuaria in Rijkel en Rullingen.

Er is ook een demonstratie kersenplukken en kersenschikken te bewonderen.  Jaarlijks komen er meer dan 10.000 mensen een kijkje nemen.  Je kan er proeven van kersentaarten, ijs met kersen, wijn uit kersen, kersen sorbet en natuurlijk de heerlijke diverse soorten vers geplukte kersen. Je kan de rijkdom van Haspengouw niet beter ontdekken dan tijdens de dag van de Kers.

Tussenstop Hasselt

Net zoals vorig jaar maken we opnieuw een tussenstop in Hasselt. Het Kolonel Dusartplein zal zoals vorig jaar de standplaats zijn van de vele oldtimers waar de honderden toeschouwers kunnen naar komen kijken.

Elke deelnemer zal ondertussen een bezoek kunnen brengen aan het Jenevermuseum, vlakbij het Kolonel Dusartplein. Iedereen zal er kunnen kennismaken met de geschiedenis van het jeneverstoken. Tijdens deze tussenstop zal elke deelnemer ook kunnen genieten van een gratis glaasje cava op het Kolonel Dusartplein dankzij barza cava www.barza-cava.com.

Hierna volgt de terugweg naar Herk-de-Stad voor de prijsuitreiking en een aangename verfrissing.

Inschrijvingen 7de Herks Oldtimer Treffen

Elke deelnemer moet zich voor 4 juli inschrijven door het bedrag van € 8 per bestuurder en € 4 per passagier op voorhand over te schrijven (zie op deze website rubriek inschrijvingen) en te vermelden hoeveel personen er deelnemen per oldtimer. Voor dit bedrag krijgt u het roadbook, een rallyplaat, toegang tot het jenevermuseum, een consumptie aan het Kasteel van Rullingen, één Coca-Cola Zero per persoon, één gratis glaasje cava per persoon en een gratis ijsje bij de aankomst in Herk-de-Stad. Op de dag zelf begeeft u zich naar de inschrijfstand aan het Cultureel Centrum De Markthallen om het roadbook, de rallyplaat en de bonnetjes voor de gratis consumpties in ontvangst te nemen op vertoon van uw betalingsbewijs. In het roadbook bevindt zich de Kastelenroute beschreven met de vermelding van de belangrijkste bezienswaardigheden. De start vindt plaats om 12u30 op de Grote Markt van Herk-de-Stad.

PROGRAMMA: VERTREK HERK-DE-STAD

Tussen 11u00 en 14u30 en omstreeks 18u30 kan iedereen de oldtimers komen bekijken op de Herkse Grote Markt.

Deelnemers die dit wensen, kunnen zich ook vooraf inschrijven voor een barbecue op de Grote Markt met drie stukken vlees, sauzen en groentebuffet. Deze kost € 12 per persoon en is vooraf te betalen (zie inschrijvingen). Deze barbecue begint om 11u00.
Om 12u30 volgt dan de concours d élégance en het vertrek richting Borgloon. Omstreeks 13u30 worden de eerste oldtimers  verwacht aan het kasteel van Rullingen en omstreeks 16u30 op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. De aankomst op de Grote Markt van Herk-de-Stad is voorzien rond 18u30.  Elke deelnemer kan er dan terecht voor een heerlijke verfrissing en een lekker ijsje.

Een speciaal woord van dank

Voor Geert Surkijn en zijn medewerkers bij Cats and Dogs. Dankzij Cats and Dogs zit u nu op deze website en kan u zich online inschrijven voor de KASTELEN-route. Neem gerust eens een kijkje op de vernieuwde website  www.catsanddogs.com.

Verder wens ik alle medewerkers  te bedanken die elk jaar helpen bij het organiseren van dit treffen. Tot slot wil ik ook de vele deelnemers, kijklustigen, sponsors en de stadsbesturen van Herk-de-Stad, Hasselt en Toerisme Limburg bedanken.

REACTIES

Indien u reacties en suggesties heeft voor de organisatie van de volgende editie zijn deze altijd welkom. U kan gebruik maken van ons registratie formulier  op deze website.

Veel oldtimer plezier!
Stephan Stevens
Mede organisator Oldtimer Treffen

 

Hosted by Cats & Dogs bvba