start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Bezoek Mijnmuseum & gratis Red Bull, koffie en taart


Achtste Herks Oldtimer Treffen

Zondag 14 juli 2013

Beste oldtimerliefhebber

Op zondag 14 juli 2013 organiseren we de achtste editie van Herk-de-Stad Classic. We hebben deze keer gezocht naar een thema dat past bij de streek waar we passeren met name de Teuten, vandaar de Teutenroute.

Wie waren de Teuten? De Teuten waren rondtrekkende handelaars die in de Kempen en Limburg woonden. Onderweg verkochten ze hun koopwaar. De Teuten kwamen niet alleen in België maar ook in Nederland, Duitsland en Denemarken voor. Vanaf de 17de eeuw doken ze overal op met hun koopwaar.

Unilever en C&A zijn ontstaan uit handelaars die ooit Teuten waren. We hebben dan ook een route uitgestippeld langs gemeentes waar vroeger ook Teuten rondtrokken.

Tussenstop Mijnmuseum Beringen

Maar op onze Teutenroute ligt ook de mijnterril van Beringen en het mijnmuseum.

Voor deze route hebben we een tussenstop voorzien aan het mijnmuseum waar iedereen een bezoek kan brengen en een blik werpen op de ontstaansgeschiedenis van het mijnverleden in Beringen. De prijs bij voorinschrijving voor het bezoek aan het Mijnmuseum bedraagt € 3 per persoon in plaats van € 6 per persoon op de dag zelf. Dit is een unieke kans om te ontdekken hoe en waar de mijnwerkers van weleer woonden. Het museum is pas helemaal vernieuwd en is uitgerust met de modernste technieken.

We willen dan ook iedereen uitnodigen om deze unieke belevenis mee te maken. Je kan overigens niet naast de mijnterril kijken op onze route. Ook passeren we langs de citié van Beringen en rijden we over een bruggetje waaronder het kolenspoor loopt.

Nergens beter zie je hoe de geschiedenis van Limburg en haar inwoners verweven is met het mijnverleden.

We zijn ook bijzonder verheugd dat we de deelnemers tijdens de tussenstop aan het mijnmuseum kunnen kennis laten maken met het verleden en de bijzondere vriendschap die heerste onder de grond.

We passeren ook langs de Turkse moskee in Beringen. De enige moskee in Limburg met en minarette.

Tussenstop Leopoldsburg: stad opgericht door koning Leopold I

We passeren onderweg ook de stad genaamd naar onze eerste koning Leopold I en oorspronkelijk Kamp van Beverlo genoemd.

We willen u enkele bezienswaardigheden zeker aanbevelen zoals het museum van het Kamp van Beverlo, waar je uitleg krijgt aan de hand van foto’s en unieke stukken over de geschiedenis van het Kamp.

Wat weinig mensen weten is dat in Leopoldsburg ook de constructeur woont van een heuse Belgische supercar van het merk Edran. Een bezoekje aan de website van Edran loont zeker de moeite.

De tussenstop vindt plaats aan het Koning Astridplein waar we om 14u30 worden verwacht door vele kijklustigen en waar de deelnemers worden getrakteerd op een gratis Redd Bull.

Ham en Tessenderlo

Twee gemeentes die ook op onze Teutenroute liggen zijn Ham en Tessenderlo. De gemeentes zijn vooral bekend om hun groene karakter. Vooral Ham is bekend om zijn grote tuincentra terwijl Tessenderlo vooral bekend is om Tessenderlo Chemie en natuurlijk Gerhagen, een prachtig groene zone waar het ook fijn is om te fietsen en te wandelen en waar vele mensen op zondag genieten van een zonnig terrasje van de lente tot het najaar.

Diest Oranjestad

Als laatste treffen we Diest aan op onze route. Deze stad is vooral bekend om zijn prachtig en uniek begijnhof en het openluchtzwembad De Halve Maan.

Maar Diest is ook bekend voor zijn verleden als thuisbasis van de para’s op de Citadel en de deelgemeente Schaffen waar alle Belgische para’s hun opleiding krijgen tot parachutist. Jaarlijks vindt ook op het vliegveld het fly in oldtimertreffen plaats.

Prijsuitreiking

Alle deelnemers worden terug op de Markt van Herk-de-Stad verwacht omstreeks 18u30 voor de prijsuitreiking.

We voorzien een prijs voor de best verklede deelnemer, de mooiste oldtimer van Herk-de-Stad, de oudste oldtimer en mooiste oldtimer van alle deelnemers.

Inschrijving achtste oldtimer treffen
Herk-de-Stad

Elke deelnemer kan zich tot 9 juli inschrijven door het bedrag van € 9 per bestuurder en € 5 per passagier op voorhand over te schrijven (zie op deze website rubriek inschrijvingen) en te vermelden hoeveel personen er deelnemen per oldtimer. Voor dit bedrag krijgt u het roadbook, een rallyplaat, een red-bull bij de tussenstop in Leopoldsburg en een tas koffie en stuk taart in Herk-de-Stad bij de aankomst. Indien u dit wenst kan u zich enkel vooraf ook inschrijven voor het bezoek aan het Mijnmueum tegen sterk verminderd toegangsgeld (€ 3 per persoon – zie rubriek inschrijvingen). Inschrijven voor de bbq ’s middags is ook mogelijk op deze link aan € 13 per persoon met groentebuffet, drie stukken vlees en sauzen.

Bezoek Mijnmuseum – tickets vooraf bestellen!

De prijs voor het bezoek aan het mijnmuseum in Beringen is niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen maar bedraagt wel slechts de helft van het normale tarief ( € 3 per persoon in plaats van € 6 per persoon op de dag zelf). U kan zich hiervoor vooraf inschrijven op de website en uw betaling overmaken. Wij zorgen dan voor de tickets. U heeft er dus alle belang bij om de tickets vooraf te bestellen via onze website. Elk ticket heeft een unieke barcode die aan de ingang wordt gelezen door een barcode lezer. De tickets tot het Mijnmuseum zijn enkel die dag geldig!

Inschrijfstand Herk-de-Stad

Op de dag zelf begeeft u zich naar de inschrijfstand aan het Cultureel Centrum De Markthallen om het roadbook, de rallyplaat en bonnetjes voor het mijnmuseum (mits voorinschrijving) in ontvangst te nemen op vertoon van uw betalingsbewijs. In het roadbook bevindt zich de Teutenroute beschreven met de vermelding van de belangrijkste bezienswaardigheden. De start van de concours d’ élégance vindt plaats om 12u30 op de Grote Markt van Herk-de-Stad.

PROGRAMMA: VERTREK HERK-DE-STAD

Tussen 10u00 en 13u00 en omstreeks 18u30 kan iedereen de oldtimers komen bekijken op de Herkse Grote Markt. Deelnemers die dit wensen, kunnen zich ook vooraf inschrijven voor een barbecue op de Grote Markt met drie stukken vlees, sauzen en groentebuffet. Deze kost € 13 per persoon en is vooraf te betalen (zie inschrijvingen). Deze barbecue begint om 11u00.

Om 13u00 volgt dan de concours d élégance en het vertrek richting Beringen.

Omstreeks 13u30 worden de eerste oldtimers verwacht aan het Mijnmuseum van Beringen. De rondleiding aan het museum duurt ongeveer één uur.

De aankomst op de Grote Markt van Herk-de-Stad is voorzien rond 18u30. Elke deelnemer kan er dan terecht voor een heerlijke verfrissing en een lekker ijsje.

Een speciaal woord van dank

Ik wens alle medewerkers te bedanken die elk jaar helpen bij het organiseren van dit treffen. Verder wil ik ook de vele deelnemers, kijklustigen, sponsors en de stadsbesturen van Herk-de-Stad, Leopoldsburg en Beringen bedanken.

REACTIES

Indien u reacties en suggesties heeft voor de organisatie van de volgende editie zijn deze altijd welkom. U kan gebruik maken van ons registratie formulier  op deze website.

Veel oldtimer plezier!

Stephan Stevens

Organisator Oldtimer Treffen Herk-de-Stad

 

Hosted by Cats & Dogs bvba