start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Bezoek
M-Museum & gratis Red Bull, koffie en taart


Negende Herks Oldtimer Treffen

Zondag 13 juli 2014

Beste oldtimerliefhebber

Op zondag 13 juli 2014 organiseren we de negende editie van Herk-de-Stad Classic. We hebben deze keer gezocht naar een thema dat past bij de streek waar we passeren met name het Hageland en de Limburgse Kempen, vandaar Midden Limburg route.

De route die we hebben uitgestippeld passeert langs prachtige wegen in de gemeentes Herk-de-Stad, Rummen, Halen, Lummen, Heusden-Zolder, Zonhoven en Hasselt waar onze tussenstop plaatsvindt.

Slag der Zilveren Helmen - Halen

De eerste gemeente waarlangs we passeren op onze route is Halen. In het verleden kwam deze gemeente nogal eens in het nieuws met de vele overstromingen die het centrum van Halen blank zette. Maar daar is gelukkig een einde aan gekomen. Maar Halen is ook bekend om de Slag der Zilveren Helmen en dat zullen de Duitsers geweten hebben toen ze bij het begin van WO I oprukten door België.

Dit jaar wordt in het weekend van 9 en 10 augustus de 100ste verjaardag van de Slag der Zilveren Helmen herdacht. Deze veldslag is zo bekend omdat het de laatste cavalerie veldslag was in de Europese oorlogsvoering. Vanaf dan zouden nieuwe aanvalstechnieken met militaire voertuigen zoals tanks en vooral vliegtuigen ingezet worden om de strijd te voeren.

Dit neemt niet weg dat de Halenaren en vooral de inwoners van Loksbergen en Velpen er nog steeds over kunnen vertellen wat er is gebeurd op de 12de augustus 1914. De Duitsers werden tot drie keer toe stand gehouden door de dappere Belgische soldaten onder het bevel van Generaal De Witte. Er kwamen in deze strijd 140 Duitse en 160 Belgische manschappen om het leven en alles te samen stierven er 400 paarden.

Er werd in Velpen door de familie Stroobants het museum Slag der Zilveren Helmen www.slagderzilverenhelmen.be opgericht in Velpen dat tijdens de rondrit bezocht kan worden en er is een begraafplaats waarlangs we passeren voor de Belgische gesneuvelde soldaten.

Langs de vele holle wegen verlaten we Halen en Zelem en rijden we verder naar Meldert (Lummen). In Meldert passeren we onder andere langs het centrum waar enkele jaren geleden de kerktoren instortte. Deze is ondertussen helemaal opnieuw opgebouwd. Gelukkig vielen hierbij geen slachtoffers te betreuren maar het scheelde niet veel want de misviering was pas voorbij.

Via Viversel rijden we naar Heusden-Zolder.

Internationaal autocircuit Zolder

We passeren op onze route zowel het centrum van Heusden als dat van Zolder. Heusden-Zolder is bekend als mijngemeente en de mijn van Zolder was de laatst geopende van de Benelux.

De kolenexploitatie begon hier op 7 juni 1923 en eindigde definitief op 30 september 1992. De meest bekende plaats van Heusden-Zolder is de Turkenmarkt in deze gemeente.

Elke tweede en vierde woensdag van de maand wordt deze multiculturele markt georganiseerd op de voormalige mijn site. Hier kan je werkelijk alles vinden van uitheemse groenten en vruchten, stoffen, parels en noten of vleeswaren. De markt wordt niet alleen bezocht door allochtonen maar je vindt er ook heel wat Belgen die er onder andere hun groenten komen kopen om er thuis iets lekker mee klaar te maken.

Ons bezoek aan Heusden-Zolder kunnen we uiteraard niet afsluiten zonder iets te vertellen over het Circuit van Zolder. Dit internationaal auto circuit opende de deuren in 1963 in de deelgemeente Zolder. Talrijke Formule 1 wedstrijden werden hier gehouden in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Vandaag wordt er trouwens een grote moto wedstrijd gehouden en kunnen we er helaas niet langs rijden omdat de toegangswegen rond het circuit zijn afgesloten.

Het circuit van Zolder heeft zeer veel te bieden zelfs voor de fietsers en skeelers onder ons. Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagavond kan je er komen fietsen op het circuit. Alle info vind je op de website van het circuit van Zolder www.circuit-zolder.be In 2015 wordt hier trouwens het wereldkampioenscha BMX cross georganiseerd.

Na Heusden-Zolder rijden we nog langs Zonhoven alvorens in Hasselt aan te komen. Zonhoven ligt aan beide kanten van de drukke Gewestweg Hasselt-Eindhoven. Hier vind je onder andere de Teut en het recreatiedomein Heidestrand met openlucht zwembad en camping.

Tussenstop Hasselt: Hoofdstad van de Smaak met groot scherm WK-finale

Hasselt is opnieuw onze stopplaats na de vele mooie kronkelende wegen en afwisselende landschappen die we onderweg tegenkomen. Elke deelnemer kan hier genieten van een frisse Red Bull en een bezoek brengen aan het stedelijke museum (Stadsmus) waar je alles te weten komt over het verleden van deze sympathieke Limburgse hoofdstad.

De WK finale voetbal zal op zondag 13 juli trouwens live worden uitgezonden op een groot scherm op het Kolonel Dusartplein. Er zullen tal van activiteiten plaatsvinden waar je dag zelf mee kennis zal kunnen maken. Onze tussenstop zal in ieder geval niet onopgemerkt blijven. We roepen dan ook iedereen op om een kijkje te nemen bij de activiteiten die in de rand van de WK finale zullen plaatsvinden rond het Kolonel Dusartplein.

Prijsuitreiking & Koffie en taart

Alle deelnemers worden terug op de Markt van Herk-de-Stad verwacht omstreeks 18u30 voor de prijsuitreiking.

We voorzien voor elke deelnemer een lekker stuk Limburgse vlaai met een tas koffie en een prijs voor de best verklede deelnemer of deelneemster, mooiste oldtimer van Herk-de-Stad en mooiste oldtimer van alle deelnemers.

Inschrijving negende oldtimer treffen Herk-de-Stad

Elke deelnemer kan zich op deze website tot 7 juli inschrijven door het bedrag van € 9 per bestuurder en € 5 per passagier op voorhand over te schrijven (zie op deze website rubriek inschrijvingen) en te vermelden hoeveel personen er deelnemen per oldtimer.

Voor dit bedrag krijgt u het roadbook, een rallyplaat, een red-bull bij de tussenstop in Hasselt, een gratis toegangsticket voor het Stadsmus in Hasselt en een tas koffie en stuk taart in Herk-de-Stad bij de aankomst. Inschrijven voor de bbq ’s middags is ook mogelijk op deze link aan € 13 per persoon met groentebuffet, drie stukken vlees, groentebuffet en sauzen.

Gratis bezoek Stadsmus Hasselt

De deelnemers kunnen allemaal op zondag 13 juli gratis een bezoek brengen aan het Stadsmus. Vooraf inschrijven via de website is wel nodig. U kan dit eenvoudig doen door op bij de inschrijvingen op te geven hoeveel mensen een bezoek willen brengen aan het Stadsmus tijdens de tussenstop in Hasselt op het Kolonel Dusartplein. De tickets voor het Stadsmus zijn gratis. Elke deelnemer krijgt deze bij het afhalen van de rallyplaat en roadbook aan de inschrijfstand in Herk-de-Stad de dag zelf!

Inschrijfstand Herk-de-Stad vanaf 10u00

Op de dag zelf begeeft u zich naar de inschrijfstand aan het Cultureel Centrum De Markthallen om het roadbook, de rallyplaat en bonnetjes voor het Stadsmus in ontvangst te nemen op vertoon van uw betalingsbewijs. In het roadbook bevindt zich de route beschreven met de vermelding van de belangrijkste bezienswaardigheden. De start van de concours d’ élégance vindt plaats om 12u30 op de Grote Markt van Herk-de-Stad.

PROGRAMMA: VERTREK HERK-DE-STAD

Tussen 10u00 en 13u00 en omstreeks 18u30 kan iedereen de oldtimers komen bekijken op de Herkse Markt. Deelnemers die dit wensen, kunnen zich ook vooraf inschrijven voor een barbecue op de Markt of bij slecht weer binnen in het Gemeenschapscentrum. De bbq bestaat uit drie stukken vlees, sauzen, brood, pasta en groentebuffet. Deze kost € 13 per persoon en is vooraf te betalen (zie inschrijvingen). Deze barbecue begint om 11u00.

Om 13u00 volgt dan de concours d élégance en het vertrek richting Halen. Omstreeks 14u30 worden de eerste oldtimers verwacht aan het Kolonel Dusartplein van Hasselt.

De aankomst op de Grote Markt van Herk-de-Stad is voorzien rond 18u30. Elke deelnemer kan er dan terecht voor een tas koffie en stuk taart.

Een speciaal woord van dank

Ik wens alle medewerkers te bedanken die elk jaar helpen bij het organiseren van dit treffen. Verder wil ik ook de vele deelnemers, kijklustigen, sponsors en de stadsbesturen van Hasselt en Herk-de-Stad te bedanken.

REACTIES

Indien u reacties en suggesties heeft voor de organisatie van de volgende editie zijn deze altijd welkom. U kan gebruik maken van ons registratie formulier  op deze website.

Veel oldtimer plezier!

Stephan Stevens

Organisator Oldtimer Treffen Herk-de-Stad

 

Hosted by Cats & Dogs bvba