start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Bezoek
Japanse tuin & gratis Red Bull, koffie en taart.

Ook een gratis snack voor de deelnemers!


11de Herk-de-Stad Classic

Zondag 10 juli 2016

Beste oldtimerliefhebber

De 11de editie van Herk-de-Stad Classic staat dit jaar in het teken van de BOKKENRIJDERSROUTE met twee tussenstops onderweg: één in Bilzen en één in Hasselt (Carcave en de Japanse Tuin voor de liefhebbers).

BOKKENRIJDERS FENOMEEN

We hebben dit jaar gekozen om onze route langs de 2 meest bekende Limburgse BOKKENRIJDERS gemeentes te brengen: Wellen en Bilzen. Er is een hele mythe ontstaan over deze roversbende.  Het fenomeen Bokkenrijders dateert van de 18de eeuw. Het grote kapitaal zat in die tijd bij kasteelheren, grootgrondbezitters, adel en clerus. De bevolking moest hard zwoegen. Hun karige loon werd hen dan nog regelmatig door vreemde soldaten en avonturiers ontnomen.

Zo moest de autochtone bevolking noodgedwongen zelf gaan stelen: hieruit ontstond de beweging van de Bokkenrijders. De activiteiten van de Bokkenrijders waren in geen enkel opzicht goed te keuren, hoewel ze roofden uit pure noodzaak.

Het handelsmerk van de Bokkenrijders was de brandbrief: hierin dreigden ze met brand tenzij de bedreigde een zekere som overmaakte. Ze waren echter minder crimineel en wreed dan beweerd werd. In onze moderne tijd zouden we spreken van ‘kruimeldiefstallen’. Van grote rooftochten was nooit sprake.

Volgens de legende zweefden De Bokkenrijders ’s nachts op bokken door de lucht. Dit verhaal werd althans via foltering uit de verdachten geperst. Het is gebaseerd op een Germaans volksgeloof, waarbij demonen in een dierlijke gedaante in een storm door de lucht raasden. In het christendom werden deze demonen assistenten van de duivel genoemd.

We hebben er ook voor gekozen om te passeren langs een van de mooiste plaatsjes in Wellen (Herten), Borgloon (Voort) en Bilzen (Markt). De organisatie heeft er alles aan gedaan om van deze route een onvergetelijke editie te maken. Zo krijgen de deelnemers ook de kans om een bezoek te bregen aan de het JAZZ Bilzen Museum en de Japanse Tuin in Hasselt en een tussenstop op het Camille Huysmansplein in Bilzen en het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Kortom voor elk wat wils. U zal nog lang kunnen nagenieten van deze BOKKENRIJDERSROUTE.

WELLEN heet u WELKOM

De bijnaam voor de Wellense inwoners is BOKKENRIJDERS. Hier vonden enkele geruchtmakende processen plaats tegen deze roversbendes.  Het proces tegen de bendeleiders Voortmans-Van Muysen (1774-1776) duurde in totaal twee jaar en er werden 31 bendeleden veroordeeld en 350 beschuldigd van lidmaatschap van de BOKKENRIJDERSBENDE.

Wellen is vandaag de dag vooral bekend voor zijn stroopfabriek in Vrolingen (waar deze op ambachtelijke wijze wordt gemaakt) en het typtetje Boer Firmin Vandeput van bij Café Marie-Louise tijdens de RADIO 2 uitzending ‘Ochtendkuren’  met Somers en Verschuren.

De Wellense deelgemeente Ulbeek is natuurlijk bekend voor zijn PATTON DRIVERS. Een jaarlijke unieke bijeenkomst van oorlogsvoertuigen tijdens het Pinksterweeend. De moeite om eens een bezoek te brengen. Op hun website vind je alle informatie www.pattondrivers.be

Tussenstop BILZEN

Onze eerste tussenstop brengt jullie vandaag in BILZEN. Deze rijke Loonse gemeente is natuurlijk bekend voor zijn Landcommanderij Alden Biezen. We worden tussen 13u30 en 14u00 verwacht op het Camille Huysmansplein en het Jazz Bilzen Plein. U kan een gezellig terrasje doen op de Markt of een bezoek brengen aan het Jazz Bilzen Museum.

Dit museum is het werk van Gérard Mergaey. Hij heet jullie graag welkom in het Borrehuis. Het Borrehuis – een pand grenzend aan de Borreberg waar de eerste edities van het festival plaatsvonden – laat je kennismaken met de unieke ziel van Jazz Bilzen. Nieuwsgierig naar wat er zoal op het menu stond voor de artiesten? Hoe de backstage eruit zag? Welke Bilzenaars de handdoek vasthielden waarachter Rod Stewart zich in z’n showkostuum stak? En wie z’n orgel leende aan de band van Arthur Conley? Hier kom je het allemaal te weten. Een must voor elke echtgeaarde festivalliefhebber!

Via Diepbeek rijden we verder richting Hasselt. Onderweg passeren we langs de Golfclub van Hasselt en de kleine maar gezellige Hasseltse deelgemeente Godsheide of  “Gödske” zoals ze in Hasselt zeggen.

Wie dit wenst kan in Hasselt voor de tussenstop op het Kolonel Dusartplein een bezoek brengen aan de Japanse Tuin. Speciaal voor de deelnemers aan Herk-de-Stad Classic bedraagt de toegang slechts € 2. Vooraf inschrijven is wel een must om de Japasne Tuin te bezoeken.

Er is die dag in de Japanse Tuin een wensenfestival aan de gang dat in het teken staat van de bekende Haiku’ s. U kan hierbij zijn en uw wensen in deze gedichtenvorm de vrije loop laten. De parking van de Japanse Tuin ligt net voorbij de verkeerslichten met het kruispunt van de Grote Ring. U kan te voet verder wandelen.

Vervolgens rijden we via de Koning Boudewijnlaan en de Groene Boulevard naar Carcave. We zijn opnieuw te gast op deze bijzonder mooie locatie waar we terug zeer veel volk verwachten om te komen kijken. We trachten iedereen te verzamelen rond de oldtimers van CARCAVE.

Deze Hasseltse onderneming gespecialiseerd in exclusieve young- en oldtimers is gevestigd op de Concordia Campus in Kiewit. We werken dit jaar voor de eerste keer samen met CARCAVE en laten jullie genieten van enkele van hun exclusieve oldtimers. Roel Geraerts en Werner Van Den Wijngaert zijn de bezielers achter CARCAVE. Je kan ze zelf altijd een bezoek brengen in de Walenstraat of via hun website www.carcave.be Het is de moeite waard en een uniek project in Limburg.

Roel en Werner kunnen met volle passie vertellen over hun pas opgerichte CARCAVE en het hele concept hierachter. Je kan er olditmers kopen, je oldtimer laten herstellen of binnenbrengen voor een onderhoud en er tijdens de wintermaanden je oldtimer veilig stallen. Kortom je kan er met al je vragen over je oldtimer terecht. Ik kan het jullie alleen maar aanraden om het eens te doen!

We hebben dit jaar een bijzonder mooie route die ons een stukje Haspengouw laat zien zoals we het nog niet hebben gezien tijdens onze vorige edities. We hebben bewust gekozen voor het thema van de BOKKENRIJDERS omdat het  typisch Limburgs is. Nergens anders in Vlaanderen vind je verhalen over de BOKKENRIJDERS terug.

We willen elk jaar een thema uitwerken zodat we dit ook herkennen in onze route, de tussenstops en de rallyplaat. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor het logo van de BOKKENRIJDERS. Het was niet makkelijk om een embleem te vinden  dat we konden gebruiken. Maar na een tijdje hebben we toch een mooie afbeelding gevonden die we konden gebruiken voor op de rallyplaat.
We hopen alvast dat u het een mooie rallyplaat vindt.  We trakteren dit jaar ook elke deelnemer dankzij de op het Herkse indestrieterrein gevestigde onderneming AQUA CARE op een waterfles gevuld met gefilterd leidingwater voor onderweg. U mag de unieke waterfles houden.  Deze fles zal u overhandigd worden tijdens de conours d’ élégance door www.aquacare.be .

INSCHRIJVINGEN HERK-DE-STAD CLASSIC

U kan zicht tot en met 4 juli 2016 inschrijven op deze website. U betaalt als chauffeur € 9 en per bijkomende passagier € 5. Hiervoor krijgt u bij aankomst op de Markt van Herk-de-Stad een roadbook, rallyplaat, bonnetjes voor koffie en taart bij aankomst, een gratis curryworst die u krijgt aangeboden aan onze friekraam op de Markt van Herk-de-Stad, een krant van HBVL voor de eerste 100 deelnemers die zich melden bij de inschrijfstand, een Red Bull op de Markt in Herk-de-Stad.

BBQ op de Markt in Herk-de-Stad

We willen zoals voorgaande jaren de deelnemers de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor een heerlijke BBQ op de Markt ’s middags voor het vertrek van de route. Er wordt u door onze traiteur voor de prijs van € 13 drie stukken vlees aangeboden, een pasta- en groentebuffet, sauzen en brood.

De BBQ vindt op de Grote Markt plaats en bij slecht weer kan u terecht in de zaal van het Gemeenschapscentrum De Markthallen.

 PROGRAMMA ZONDAG 10 JULI

We verwachten zondag 10 juli alle deelnemers vanaf 09u00 op de Markt in Herk-de-Stad. U kan zich dan begeven naar de inschrijfstand waar iedereen zijn rallyplaat, roadbook, bonnetjes voor de koffie en taart en gratis curryworst kan gaan afhalen. De eerste 100 deelnemers die zich aanmelden krijgen ook een gratis weekendkrant van onze mediasponsor Het Belang van Limburg.

Omstreeks 12u30 beginnen we aan onze voorstelling van de oldtimers tijdens de concours d’élégance waarna iedereen kan vertrekken richting Leuven.

De eerste deelnemers worden vanaf 13u30 verwacht op het Jazz Bilzen plein in Bilzen waarna we de route omstreeks 15u00 hervatten. Tegen 15u30 verwachten we dan de eerste deelnemers in Hasselt aan de Japanse Tuin en later het Kolonel Dusartplein. Vervolgens rijden we terug richting Herk-de-Stad waar we iedereen omstreeks 18u30 op de Markt verwachten voor de prijsuitreiking.

BEDANKT VOOR DEELNAME HERK-DE-STAD CLASSIC

Wij staan graag ter uw beschikking voor suggesties om ons oldtimer treffen te verbeteren. U kan ons aldtijd een mailtje sturen met reacties. Wij zullen u graag antwoorden en reking houden met uw opmerkinggen.

Alvast bedankt voor een bezoek aan onze website en uw inschrijving.

Tot zondag 10 juli 2016!

Stephan Stevens
Organisatie Herk-de-Stad Classic

 

Hosted by Cats & Dogs bvba