start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Gratis Red Bull, koffie en taart.

Ook een gratis snack voor de deelnemers!


12de Herk-de-Stad Classic

Zondag 9 juli 2017

Beste oldtimerliefhebber

De 12de editie van Herk-de-Stad Classic staat dit jaar in het teken van de AMBIORIXROUTE met twee tussenstops onderweg: één in Tongeren (Grote Markt, het Vrijthof, de Vlasmarkt en de Kloosterstraat)  en één in Hasselt (Kolonel Dusartplein).

AMBIORIX ROUTE

We hebben dit jaar gekozen om tijdens onze route te passeren langs de oudste stad van België, Tongeren. Wie over  Tongeren spreekt, denkt meteen aan AMBIORIX. Er zijn in de oudste stad van ons land dan ook heel wat herinneringen aan de Eburonen en de Romeinen terug te vinden. Denken we maar aan de Romeinse muur, het Provinciaal Gallo Roemeins Museum en de heirbanen die in Tongeren passeren.

De VIA BELGICA en de heirbaan Tongeren-Bonen

Tongeren is een belangrijk knooppunt van heirbanen voor het Romeinse leger in de Lage Landen. De bekendste heirbaan is de VIA BELGICA. Deze verbindt de stad Keulen met Boulogne-sur-Mer.  De tweede heirbaan op dit belagrijk knooppunt is deze van Tongeren naar Bonen. Het deel tussen Tongeren en Tienen is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Vanuit de lucht valt het meteen op hoe deze nochtans niet-verharde weg zich kaarsrecht door het landschap snijdt. Langs dit deel zijn veel dorpen ontstaan, waaronder ook Borgloon en Sint-Truiden.

De route die we hebben uitgestippeld tussen Herk-de-Stad en Tongeren is ongveer 73 km lang. Deze route passeert langs prachtige Haspengouwse landschappen en typische (deel)gemeentes tussen Sint-Truiden, Tongeren en de taalsgrens met Wallonië zoals: Rijkel, Gelmen, Heks, Veulen, Rutten en Herstappe.

Onderweg zal de weg regelmatig slingeren zoals in de tijd van de Romeinen zodat de vijandelijke legers elkaar niet konden zien. Wie de geschiedenis van de Romeinen wil kennen, kan wel een hele dag in Tongeren verblijven. Het is een pareltje met onder andere het Provinciaal Gallo Romeins museum, de Middeleeuwse stadsomwalling, de befaamde Antiekmarkt op zondag voormiddag, de Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix en niet te vergeten een bezoek te brengen aan het prachitige Tongers Begijnhof.

Kruispunt van de Germaanse en Romaanse cultuur

Tongeren ligt vlakbij bij de taalgrens.  Waalse dorpjes als Oreye, Awans en Juprelle zijn vlakbij. We kennen allemaal de taalgrens die in België in 1961 werd ingevoerd. Voor de provincies Limburg en Luik had dit grote gevolgen in enkele dorpjes die tussen beide provincies werden uitgewisseld na de taal tellingen. Zo kwam Voeren bij Limburg maar enkele dorpjes die in het Jekerdal liggen, kwamen bij Luik zoals: Bassenge (vroeger Bitsingen), Wonck (vroeger Wonk) en Eben-Emael.

Het JEKERDAL

Dit prachtige landschap tussen de rivier de Jeker en de weg Tongeren-Maastricht is een lust voor het oog. Wie kiest voor de route van 130 kilometer zal kunnen kennismaken met dit prachtig stukje landschap langs de taalgrens.

We verlaten de Grote Markt van Tongeren via het Vrijthof (teller op nul zetten) en rijden richting Nerem en Mal. In de Tongerse deelgemeente Nerem passeren we aan de Sint-Servatius kerk onder de brug van de spoorweglijn Tongeren-Luik.

Na de doortocht in de dorpjes Vreren, Mal en Nerem steken we de taalgrens over om te passeren langs enkele Waalse dorpjes gelegen in het Jekerdal zoals Wonck, Paifve, Boirs en Bassenge.

De route kronkelt langs de Jeker rivier aan de ene kant en de Montzen spoorwegroute aan de andere kant van de weg die Antwerpen verbindt met  Aken en het Duitse Rhurgebied. Deze spoorweglijn werd door de Duitsers tijden WO I aangelegd en is vandaag nog zeer belangrijk voor de haven van Antwerpen en de Vlaamse economie.

De route van 130 kilometer zal onderweg aansluiten bij de kortere route van 100  kilometer en samen zullen we naar Hasselt rijden voor de tweede tussenstop op het Kolonel Dusartplein waar iedereen kan komen kijken naar de mooie oldtimers.

Tongeren heet u WELKOM

Tongeren is een stad met vele toeristische trekpleisters. Een ervan is het Begijnhof. Het wordt beschouwd als het oudste van Limburg. Het Tongers Begijnhof is een stratenbegijnhof met een langgerekt schaakbordschema van straten, steegjes en pleintjes en met de kerk als centrum.  Voor de ommuring van het hof werd gebruik gemaakt van een deel van de middeleeuwse muur langs de Jeker.

Van kilometers ver buiten Tongeren kan je niet naast de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kijken. Men heeft maar liefst 300 jaar gebouwd aan deze Gotische basiliek. De bekendste kunstschat  is het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren dat dateert van 1479.

VOORBEHOUDEN PARKEERPLAATSEN GROTE MARKT, VRIJTHOF EN VLASMARKT

Via het Plein rijden we de Grote Markt van Tongeren op. We passeren langs de terrassen en het standbeeld van Ambiorix en pakeren ons voor de Basiliek, de achterkant van het stadhuis (de Vlasmarkt), de Kloosterstraat (naast de Basiliek) en op het Vrijthof.  Het is belangrijk dat bij het parkeren van de oldtimers niemand de doorgang belet tussen de Grote Markt en het Vrijfhof.

Een andere toeristische trekpleister in Tongeren is de wekelijkse antiekmarkt op zondag. De rijke aanbieding in een waaier van waardevol antiek en brocante hebben ervoor gezorgd dat de antiekmarkt in Tongeren bekend staat als de grootste in de Benelux. Meer dan 350 standhouders stallen iedere zondagochtend hun antiquiteiten uit op de gezellige markt. Een internationale ontmoetingsplaats voor kenner en leek, die op zoek zijn naar oude nieuwigheden. Van antieke kasten tot boeiende oude boekencollecties, verzamelingen van exclusieve juwelen.. voor ieders wils.

Bij de inschrijving heeft u kunnen  kiezen tussen een route van 100 of 130 kilometer. Beide routes vertrekken na onze tussenstop in Tongeren op het Vrijfhof. Zet de kilomterstand bij het vertrek daar terug op nul. De kortste route volgt de weg naar Hoeselt en neemt onderweg een afslag richting Alt-Hoeselt om verder richting Vliermaal en Wimmertingen te rijden.  De langste route zal nog een lus van ongeveer een 35 kilometer maken langs het Jekerdal.

Wie dit wenst kan in Tongeren tijdens onze tussenstop een bezoek brengen aan het  Gallo Romeins Museum of in Hasselt een kijkje nemen in het Modeumuseum of het Jenvermuseum.  Je kan hiervoor terecht op de website van de musea www.galloromeinsmuseum.be of www.modemuseumhasselt.be

Er is die dag speciaal voor de deelnemers en toeschouwers van Herk-de-Stad Classic een tractatie van SPA-MONOPOLE en CRISTAL ALKEN voorzien.
Ook Red Bull zal opnieuw aanwezig zijn bij de start in Herk-de-Stad. Hopelijk wordt het opnieuw een prachtige dag zoals vorig jaar zodat iedereen kan genieten van de vele oldtimers die zullen samenkomen op deze unieke plaatsen in Tongeren, Hasselt en Herk-de-Stad

Na onze tussenstop in Hasselt rijden we terug naar de Markt van Herk-de-Stad waar elke deelnemer nog een stuk taart en tas koffie krijgt aangeboden tijdens de prijsuitreiking.  De terugweg naar Herk-de-Stad vatten we aan tegen 18u00. Zodat iedereen kan toekomen omstreeks 18u30 voor de prijsuitreiking.

We hebben dit jaar een bijzonder mooie route die ons een stukje Haspengouw laat zien zoals we het nog niet hebben gezien tijdens onze vorige edities. We hebben bewust gekozen voor het thema van AMBIORIX omdat het  typisch Limburgs is. Nergens anders in Vlaanderen vind je zoveel verhalen over de Romeinse overheersing terug als hier.

We willen elk jaar een thema uitwerken zodat we dit ook herkennen in onze route, de tussenstops en de rallyplaat. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor het logo van de lauwerkrans op onze rallyplaat. In Rome had deze een symboliek die te maken had met het overwinnen van een vijand door een succesvol bevelhebber tijdens zijn triomftocht, corona triumphalis.

INSCHRIJVINGEN HERK-DE-STAD CLASSIC

U kan zicht tot en met maandag 3 juli 2017 inschrijven op deze website. U betaalt als chauffeur € 9 en per bijkomende passagier € 5. Hiervoor krijgt u bij aankomst op de Markt van Herk-de-Stad een roadbook, rallyplaat, bonnetjes voor koffie en taart bij aankomst, een gratis curryworst die u krijgt aangeboden aan onze friekraam op de Markt van Herk-de-Stad, een krant van HBVL voor de eerste 100 deelnemers die zich melden bij de inschrijfstand, een Red Bull op de Markt in Herk-de-Stad , een Cristal Alken of een gratis flesje frisdrank op de Grote Markt in Tongeren.

BBQ op de Markt in Herk-de-Stad

We willen zoals voorgaande jaren de deelnemers de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor een heerlijke BBQ op de Markt ’s middags voor het vertrek van de route. Er wordt u door onze traiteur voor de prijs van € 13 drie stukken vlees aangeboden, een pasta- en groentebuffet, sauzen en brood.

De BBQ vindt op de Grote Markt plaats en bij slecht weer kan u terecht in de zaal van het Gemeenschapscentrum De Markthallen.

 PROGRAMMA ZONDAG 9 JULI

We verwachten zondag 9 juli alle deelnemers vanaf 09u00 op de Markt in Herk-de-Stad. U kan zich dan begeven naar de inschrijfstand waar iedereen zijn rallyplaat, roadbook, bonnetjes voor de koffie en taart en gratis curryworst kan gaan afhalen. De eerste 100 deelnemers die zich aanmelden krijgen ook een gratis weekendkrant van onze mediasponsor Het Belang van Limburg.

Omstreeks 12u30 beginnen we aan onze voorstelling van de oldtimers tijdens de concours d’élégance waarna iedereen kan vertrekken richting Leuven.

De eerste deelnemers worden vanaf 13u30 verwacht op de Grote Markt in Tongeren waarna we de route omstreeks 16u00 hervatten. Tussen 16u30 en 17u00 verwachten we dan de eerste deelnemers in Hasselt op het Kolonel Dusartplein. Vervolgens rijden we terug richting Herk-de-Stad waar we iedereen omstreeks 18u30 op de Markt verwachten voor de prijsuitreiking.

BEDANKT VOOR DEELNAME HERK-DE-STAD CLASSIC

Wij staan graag ter uw beschikking voor suggesties om ons oldtimer treffen te verbeteren. U kan ons aldtijd een mailtje sturen met reacties. Wij zullen u graag antwoorden en reking houden met uw opmerkingen.

Alvast bedankt voor een bezoek aan onze website en uw inschrijving.

Tot zondag 9 juli 2017!

Stephan Stevens
Organisatie Herk-de-Stad Classic

 

Hosted by Cats & Dogs bvba