start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Gratis Red Bull, koffie en taart.

Ook een gratis snack voor de deelnemers!


13de Herk-de-Stad Classic

Zondag 8 juli 2018

Beste oldtimerliefhebber

De 13de editie van Herk-de-Stad Classic staat dit jaar in het teken van de AMBIORIXROUTE II met twee tussenstops onderweg: één in Borgloon (Speelhof) en één in Sint-Truiden (Capucienessenplein en Minderbroedersplein).

AMBIORIX ROUTE II – Vurige stede

We hebben dit jaar wegens het grote succes van de vorige edite opnieuw gekozen voor een route langs het prachtige Haspengouw in het zuiden van onze provincie Limburg. De deelnemers hebben een route van circa 100 km voor zich. We hebben een route uitgestippeld die de deelnemers dit jaar ons via een kortere weg richting Tongeren brengt waar de deelnemers kunnen genieten onderweg van het glooiende landschap langs dorpjes als: Gors, Kerniel en Zammelen. We hebben gekozen om deze keer opnieuw twee tussenstops te houden onderweg. We zijn dit jaar te gast in: de parel van Haspengouw gekend als Borgloon en de vurige stede Sint-Truiden.

De VIA BELGICA en de heirbaan Tongeren-Bonen

Tongeren en Sint-Truiden zijn twee steden die met elkaar verbonden zijn met de Romeinse Kassei. Deze Romeinse heribaan is nog steeds zichtbaar in het landschap en is deels een fietspad maar behoort ook tot de openbare weg. De bekendste heierbaan is de VIA BELGICA. Deze verbindt de stad Keulen met Boulogne-sur-Mer. De tweede heierbaan op dit belagrijk knooppunt is deze van Tongeren naar Bonen. Het deel tussen Tongeren en Tienen is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Vanuit de lucht valt het meteen op hoe deze nochtans niet-verharde weg zich kaarsrecht door het landschap snijdt. Vooral tussen de deelgemeentes Bommershoven en Voort in Borgloon vind je nog heel wat originele stroken van de Romeinse kassei. Deze is wel enkel toegangkelijk voor fietsers en voetgangers. Langs dit deel zijn veel Loonse steden ontstaan, waaronder Borgloon en Sint-Truiden.

De route die we hebben uitgestippeld tussen Herk-de-Stad en Tongeren is ongveer 35 km lang. Deze route passeert langs prachtige Haspengouwse landschappen en typische (deel)gemeentes tussen Alken, Wellen en Tongeren en op de terugweg passeren we langs de vele kastelen rond Borgloon en Sint-Truiden.

Herk-de-Stad Classic in het teken van de Mille Miglia

We hebben dit jaar gekozen om de wereldeberoemde Mille Miglia route in de kijker te stellen. Deze jaarlijlkse Italiaanse klassieke rondrit voor oldtimers brengt elk jaar een paar 100 deelnemers van Brescia naar Rome en terug door midden Italië.

Deze werd voor het eerst georganiseerd in 1927 tot en met 1957. Door de vele zware ongevallen werd ze nadien niet meer georganiseerd. In 1967 en 1977 werd opnieuw een poging ondernomen om de Mille Miglia te organiseren. Maar pas sedert 1982 wordt jaarlijks de Mille Miglia georganiseerd voor deelnemers die een classic car hebben gebouwd tusen 1927 en 1957, de beginjaren van de Mille Miglia.

Vredestein en de Mille Miglia

We zijn erin geslaagd om voor deze editie een tiental Belgische deelnemers aan de start te krijgen van onze AMBIORIX Route op zondag 8 juli 2018. Het idee hiervoor is ontstaan dankzij onze hoofdsponsor VREDESTEIN die de Mille Miglia sponsoren. We zijn hiervoor hen dan ook zeer dankbaar dat ze ons dit jaar opnieuw ondersteunen.

Mille Miglia en Belgische deelnemers

Een van de deelnemers die we bereid hebben gevonden om deel te nemen aan deze edtie is Rio Germeys. Hij heeft een tweetal keren deelgenomen aan de Mille Miglia en is de trotse bezitter van twee oldtimers waarmee hij aan de Mille Miglia heeft deelgenomen.Verder komen nog een aantal deelnemers aan de start met hun oldtimer waarmee ze aan de Mille Miglia hebben deelgenomen. Deze bijzondere oldtimers zullen een speciale plaats krijgen op de Markt tijdens de 13de editie van Herk-de-Stad Classic.

Borgloon is de parel van Haspengouw. Je vindt hier prachtige landschappen, kastelen en wandelpaden die wandelaars en fietsers van over heel België en ver daarbuiten aantrekken.

Het doorkijkkerkje van Borgloon dat u kan bezoeken als u de oldtimer op het Speelhof parkeert is door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot mooiste plekje van België. U kan er een mooie wandeling van maken of genieten van het prachtige plein midden in het centrum van Borgloon.

Onderweg passeren we heel wat kleine dorpjes tussen Borgloon en Sint-Truiden zoals Voort, Gelmen, Mettekoven, Helshoven, Engelmanshoven, Gelinden en Mielen-Boven-Aalst (Gingelom).

Na de doortocht in deze pittoreske dorpjes rijden we naar het centrum van onze tweede tussenstop, Sint-Truiden en het Capuciennessenplein en het Minderbroederplein.

Sint-Truiden is de poort naar Haspengouw en is bekend voor zijn voetbalclub en supporters (de Kanaries), de fruitveilingen en de tweede grootste Grote Markt van Vlaanderen. Wie in Sint-Truiden de Grote Markt opkomt, merkt dat deze een groot terras is van cafétjes en restaurants. Je waant je zo in een Italiaanse stad. De gastvrijheid van de Truienaren is bekend. Tom Boonen is niet voor niets naar Sint-Truiden gekomen om er een pasta zaak te openen.

Sint-Truiden is een stad met vele toeristische trekpleisters. Een ervan is het Begijnhof, het voetbalstadion van STVV en in het centrum heb je natuurlijk de abdijtoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en haar omgeving.

Midden op de Grote Markt staat het stadhuis met in de toren een door de UNESCO beschermde beiaard. Elke eerste zondag van de maand kan je het stadhuis gratis bezoeken. Ook de toerischte dienst van de stad vind je terug in het stadhuis. We hebben van de stad Sint-Truiden de toelating gekregen om de olditmers pal bij de Grote Markt te parkeren op het Capucienessenplein en het Minderbroedersplein.

U kan zeker een ijsje gaan eten bij het bekende ijssalon Venise op de Grote Markt. Een ander bekend ijssalon is Vika dichtbij het stadspark gelegen.

VOORBEHOUDEN PARKEERPLAATSEN CAPUCIENNESENPLEIN EN MINDERBROEDERSPLEIN

Het is belangrijk dat elke deelnemer de parkeerkaart op het dashbord van haar/zijn auto legt tijdens het bezoek aan Sint-Truiden. Via het Minderbroedersplein en het Capuciennesplein verlaten we het centrum van Sint-Truiden.

Op de terugweg richting Herk-de-Stad omstreeks 17.00u rijden we nog langs het kasteel van Duras en Binderveld richting Rummen.

Er is die dag speciaal voor de deelnemers en toeschouwers van Herk-de-Stad Classic een tractatie van CRISTAL ALKEN voorzien. Ook Red Bull zal opnieuw aanwezig zijn bij de start in Herk-de-Stad. Hopelijk wordt het opnieuw een prachtige dag zoals vorig jaar zodat iedereen kan genieten van de vele oldtimers die zullen samenkomen op deze unieke plaatsen in Borgloon, Sint-Truiden en Herk-de-Stad Na onze tussenstop in Sint-Truiden rijden we terug naar de Markt van Herk-de-Stad waar elke deelnemer nog een stuk taart en tas koffie krijgt aangeboden tijdens de prijsuitreiking. De terugweg naar Herk-de-Stad vatten we aan tegen 18u00. Zodat iedereen kan toekomen omstreeks 18u30 voor de prijsuitreiking.

We hebben dit jaar een bijzonder mooie route die ons een stukje Haspengouw laat zien zoals we het nog niet hebben gezien tijdens onze vorige edities. We hebben bewust gekozen voor het thema van AMBIORIX omdat het typisch Limburgs is. Nergens anders in Vlaanderen vind je zoveel verhalen over de Romeinse overheersing terug als hier.

We willen elk jaar een thema uitwerken zodat we dit ook herkennen in onze route, de tussenstops en de rallyplaat. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor het logo van de lauwerkrans op onze rallyplaat. In Rome had deze een symboliek die te maken had met het overwinnen van een vijand door een succesvol bevelhebber tijdens zijn triomftocht, corona triumphalis.

INSCHRIJVINGEN HERK-DE-STAD CLASSIC

U kan zicht tot en met maandag 2 juli 2018 inschrijven op deze website. U betaalt als chauffeur € 10 en per bijkomende passagier € 5. Hiervoor krijgt u bij aankomst op de Markt van Herk-de-Stad een roadbook, rallyplaat, bonnetjes voor koffie en taart bij aankomst, een gratis curryworst die u krijgt aangeboden aan onze friekraam op de Markt van Herk-de-Stad, een krant van HBVL voor de eerste 100 deelnemers die zich melden bij de inschrijfstand, een Red Bull op de Markt in Herk-de-Stad en een Cristal Alken.

BBQ op de Markt in Herk-de-Stad

We willen zoals voorgaande jaren de deelnemers de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor een heerlijke BBQ op de Markt ’s middags voor het vertrek van de route. Er wordt u door onze traiteur voor de prijs van €14 drie stukken vlees aangeboden, een pasta- en groentebuffet, sauzen en brood.

De BBQ vindt op de Grote Markt plaats en bij slecht weer kan u terecht in de zaal van het Gemeenschapscentrum De Markthallen.

 PROGRAMMA ZONDAG 8 JULI

We verwachten zondag 8 juli alle deelnemers vanaf 09u00 op de Markt in Herk-de-Stad. U kan zich dan begeven naar de inschrijfstand waar iedereen zijn rallyplaat, roadbook, bonnetjes voor de koffie en taart en gratis curryworst kan gaan afhalen. De eerste 100 deelnemers die zich aanmelden krijgen ook een gratis weekendkrant van onze mediasponsor Het Belang van Limburg.

Omstreeks 12u30 beginnen we aan onze voorstelling van de oldtimers tijdens de concours d’élégance waarna iedereen kan vertrekken richting Leuven.

De eerste deelnemers worden vanaf 13u30 verwacht op het Speelhof in Borlgoon waarna we de route omstreeks 14u30 hervatten. Tussen 15u30 en 17u00 verwachten we dan de eerste deelnemers in Sint-Truiden op het Capuciennestraat en Minderbroedersplein. Vervolgens rijden we terug richting Herk-de-Stad waar we iedereen omstreeks 18u30 op de Markt verwachten voor de prijsuitreiking.

Dit jaar werken we ook voor de eerste keer samen met VAVATO. Dit online veiling huis heeft nu ook een vestiging in Hasselt en heeft een speciale stand opgezet voor de kerk van Herk-de-Stad. U kan de specaiale oldtimers de hele dag komen bekijken en online bieden. Elke deelnemer zal ook een polsbandje krijgen van VAVATO bij de inschrijfstand ’s morgens bij het afhalen van de rallyplaat.

BEDANKT VOOR DEELNAME HERK-DE-STAD CLASSIC

Wij staan graag ter uw beschikking voor suggesties om ons oldtimer treffen te verbeteren. U kan ons altijd een mailtje sturen met reacties. Wij zullen u graag antwoorden en reking houden met uw opmerkingen.

Alvast bedankt voor een bezoek aan onze website en uw inschrijving.

Tot zondag 8 juli 2018!

Stephan Stevens
Organisatie Herk-de-Stad Classic

 

Hosted by Cats & Dogs bvba