start pagina
vorige edities
foto album
inschrijvingen
links
sponsors

Gratis Red Bull, koffie en taart.

Ook een gratis snack voor de deelnemers!


14de Herk-de-Stad Classic

Zondag 7 juli 2019

Beste oldtimerliefhebber

De 14de editie van Herk-de-Stad Classic staat dit jaar in het teken van de AMBIORIXROUTE III met twee tussenstops onderweg: één in Borgloon (Speelhof) en één in Sint-Truiden.

AMBIORIX ROUTE III – Vurige stede

We hebben dit jaar wegens het grote succes van de vorige edite opnieuw gekozen voor een route langs het prachtige Haspengouw in het zuiden van onze provincie Limburg. De deelnemers hebben een route van circa 100 km voor zich. We hebben een route uitgestippeld die de deelnemers dit jaar ons via Zoutleeuw en Gingelom, Heers naar Borlgoon brengt waar de deelnemers kunnen genieten onderweg van het glooiende landschap langs dorpjes als: Gors, Kerniel en Zammelen. We hebben gekozen om deze keer opnieuw twee tussenstops te houden onderweg. We zijn dit jaar opnieuw te gast in de parels van Haspengouw gekend als Borgloon en de vurige stede Sint-Truiden.

De VIA BELGICA en de heirbaan Tongeren-Bonen

Tongeren, Sint-Truiden en Tienen zijn drie steden die met elkaar verbonden zijn met de Romeinse Kassei. Deze Romeinse heribaan is nog steeds zichtbaar in het landschap en is deels een fietspad maar behoort ook tot de openbare weg. De bekendste heierbaan is de VIA BELGICA. Deze verbindt de stad Keulen met Boulogne-sur-Mer. De tweede heierbaan op dit belagrijk knooppunt is deze van Tongeren naar Bonen. Het deel tussen Tongeren en Tienen is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Vanuit de lucht valt het meteen op hoe deze nochtans niet-verharde weg zich kaarsrecht door het landschap snijdt. Vooral tussen de deelgemeentes Bommershoven en Voort in Borgloon vind je nog heel wat originele stroken van de Romeinse kassei. Deze is wel enkel toegangkelijk voor fietsers en voetgangers. Langs dit deel zijn veel Loonse steden ontstaan, waaronder Borgloon en Sint-Truiden.

De route die we hebben uitgestippeld tussen Herk-de-Stad en Borloon passeert via Zoutleeuw, Heers naar Borlgoon. Deze route passeert langs prachtige Haspengouwse landschappen en typische (deel)gemeentes zoals Borlo, Jeuk, Rukkglingen-Loon en Opheers.

Herk-de-Stad Classic in het teken van de Stroopfabriek

De Loonse stroop is niet weg te denken uit het Loonsecollectieve geheugen. Peren- en appelplantages vind je in de weide omgeving zover je kan kijken. Borgloon en Sint-Truiden zijn de fruitstreek bij uitstek in Limburg. De Stroopbabriek van Borgloon is in al zijn glorie gerestaureerd en in het voorjaar van 2019 terug open gesteld voor het publiek. De grootschalige stroopproductie kwam op gang rond 1880-1900 met de aanleg van de spoorlijn tussen Tongeren, Borgloon en Sint-Truiden. Voordien produceerden de fruitboeren weinig of geen stroop voor consumptie elders buiten de provincie. Maar van dan ging de productie in stijgende lijn.

Het bezoek aan de stroopfbabriek loont de moeite. Binnen in het musuem krijg je uitleg over het hele productieproces van de fruitoogst, de veiling van het fruit en kan je zelfs je eigen appelsoort creeëren. Tijdens de ronleiding krijg je ook de originiele koperen ketels te zien waarin de appelen en peren werden gekookt om er nadien stroop van te maken. De stroopfabriek zoals je ze nu kan bezoeken was in handen van de familie Wynants. Zij sloten de deuren van de fabriek in 1988. Nadien kocht de stad Borgloon de fabriek en begoon ze aan het restauratiedossier. In 2007 won de stad Borgloon de Monumentenwedstrijd en konden de werken niet veel later van start gaan. Vandaag mogen de inwoners van Borgloon fier zijn op hun gerestaureerde stroopfabriek.

Borgloon is ook nog om een andere reden de parel van Haspengouw. Je vindt hier naast prachtige landschappen, ook vele kastelen en wandelpaden die wandelaars en fietsers van over heel België en ver daarbuiten aantrekken.

Het doorkijkkerkje van Borgloon dat u kan bezoeken als u de oldtimer op het Speelhof parkeert is door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot mooiste plekje van België. U kan er een mooie wandeling van maken of genieten van het prachtige plein midden in het centrum van Borgloon.

Na de tussenstop in Borlgoon zetten we onze route verder richting Sint-Truiden. Onderweg komen we ook vele kersenplantages tegen. De fruitboeren verkopen kersen en aardbeien langs de kant van de weg. Het loont de moeite om onderweg even te stoppen aan een van de vele fruitautomaten om van al dat lekkers te proeven.

Sint-Truiden is de poort naar Haspengouw en is bekend voor zijn voetbalclub en supporters (de Kanaries), de fruitveilingen en de tweede grootste Grote Markt van Vlaanderen. Wie in Sint-Truiden de Grote Markt opkomt, merkt dat deze een groot terras is van cafétjes en restaurants. Je waant je zo in een Italiaanse stad. De gastvrijheid van de Truienaren is bekend.

Sint-Truiden is een stad met vele toeristische trekpleisters. Een ervan is het Begijnhof, het voetbalstadion van STVV en in het centrum heb je natuurlijk de abdijtoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en haar omgeving.

Midden op de Grote Markt staat het stadhuis met in de toren een door de UNESCO beschermde beiaard. Elke eerste zondag van de maand kan je het stadhuis gratis bezoeken. Ook de toerischte dienst van de stad vind je terug in het stadhuis.

U kan zeker een ijsje gaan eten bij het bekende ijssalon Venise op de Grote Markt. Een ander bekend ijssalon is Vika dichtbij het stadspark gelegen.

Op de terugweg richting Herk-de-Stad omstreeks 17u00 rijden we nog langs Mecanic Import van Rodolphe de Biolley. Al meer dan 25 jaar is hij de drijvende kracht van deze firma gespecialiseerd in het aan- en verkopen van oldtimers. Zeker de moeite voor een bezoek aan deze unieke oldtimer collectie waar je van zal genieten als oldtime liefhebber.

Er is die dag speciaal voor de deelnemers en toeschouwers van Herk-de-Stad Classic een tractatie van RED BULL voorzien. Hopelijk wordt het opnieuw een prachtige dag zoals vorig jaar zodat iedereen kan genieten van de vele oldtimers die zullen samenkomen op deze unieke plaatsen in Borgloon, Sint-Truiden en Herk-de-Stad Na onze tussenstop in Sint-Truiden rijden we terug naar de Markt van Herk-de-Stad waar elke deelnemer nog een stuk taart en tas koffie krijgt aangeboden tijdens de prijsuitreiking. De terugweg naar Herk-de-Stad vatten we aan tegen 18u00. Zodat iedereen kan toekomen omstreeks 18u30 voor de prijsuitreiking.

We hebben dit jaar een bijzonder mooie route die ons een stukje Haspengouw laat zien zoals we het nog niet hebben gezien tijdens onze vorige edities. We hebben bewust gekozen voor het thema van AMBIORIX omdat het typisch Limburgs is. Nergens anders in Vlaanderen vind je zoveel verhalen over de Romeinse overheersing terug als hier.

We willen elk jaar een thema uitwerken zodat we dit ook herkennen in onze route, de tussenstops en de rallyplaat. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor het logo van de lauwerkrans op onze rallyplaat. In Rome had deze een symboliek die te maken had met het overwinnen van een vijand door een succesvol bevelhebber tijdens zijn triomftocht, corona triumphalis.

INSCHRIJVINGEN HERK-DE-STAD CLASSIC

U kan zicht tot en met maandag 1 juli 2019 inschrijven op deze website. U betaalt als chauffeur € 13 en per bijkomende passagier € 5. Als u zich de dag zelf inschrijft betaalt u € 15 voor de chauffeur. Hiervoor krijgt u bij aankomst op de Markt van Herk-de-Stad een roadbook, rallyplaat, bonnetjes voor koffie en taart bij aankomst, een gratis curryworst die u krijgt aangeboden aan onze friekraam op de Markt van Herk-de-Stad, een krant van HBVL voor de eerste 100 deelnemers die zich melden bij de inschrijfstand en een Red Bull op de Markt in Herk-de-Stad.

BBQ op de Markt in Herk-de-Stad

We willen zoals voorgaande jaren de deelnemers de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor een heerlijke BBQ op de Markt ’s middags voor het vertrek van de route. Er wordt u door onze traiteur voor de prijs van € 15 drie stukken vlees aangeboden, een pasta- en groentebuffet, sauzen en brood.

De BBQ vindt op de Grote Markt plaats en bij slecht weer kan u terecht in de zaal van het Gemeenschapscentrum De Markthallen. We vragen u wel om de drank zelf af te halen in de Gulden Mortier. Er zijn geen garcons voorzien. Ook vragen we om enkel op de bankjes buiten te eten of binnen in het GC De Markthallen (ruimte aan de hoofingang)

 PROGRAMMA ZONDAG 7 JULI

We verwachten zondag 7 juli alle deelnemers vanaf 09u00 op de Markt in Herk-de-Stad. U kan zich dan begeven naar de inschrijfstand waar iedereen zijn rallyplaat, roadbook, bonnetjes voor de koffie en taart en gratis curryworst kan gaan afhalen. De eerste 100 deelnemers die zich aanmelden krijgen ook een gratis weekendkrant van onze mediasponsor Het Belang van Limburg.

Omstreeks 12u30 beginnen we aan onze voorstelling van de oldtimers tijdens de concours d’élégance waarna iedereen kan vertrekken richting Leuven.

De eerste deelnemers worden vanaf 13u30 verwacht op het Speelhof in Borlgoon waarna we de route omstreeks 14u30 hervatten. Tussen 15u30 en 17u00 verwachten we dan de eerste deelnemers in Sint-Truiden. Vervolgens rijden we terug richting Herk-de-Stad waar we iedereen omstreeks 18u30 op de Markt verwachten voor de prijsuitreiking.

BEDANKT VOOR DEELNAME HERK-DE-STAD CLASSIC

Wij staan graag ter uw beschikking voor suggesties om ons oldtimer treffen te verbeteren. U kan ons aldtijd een mailtje sturen met reacties. Wij zullen u graag antwoorden en reking houden met uw opmerkingen.

Alvast bedankt voor een bezoek aan onze website en uw inschrijving.

Tot zondag 7 juli 2019!

Stephan Stevens
Organisatie Herk-de-Stad Classic

 

Hosted by Cats & Dogs bvba